Årets bil 1968 – Europa

NSU RO80 var bilen som skulle redde det økonomisk utsatte NSU-konsernet i Neckarsulm i Tyskland. Deres aldrende utvalg av små biler med luftkjølt hekkmotor var blitt akterutseilt av mange andre produsenter, og noe drastisk måtte til. Dermed siktet man høyt med RO80 – også prismessig.

NSU RO80 kom på markedet høsten 1967, som 1968-modell, og gikk med svært beskjedne forandringer helt til ut modellåret 1977. NSU ble kjøpt opp av Audi i 1969, men var et selvstendig merke i enda noen år, og dermed er det enda rarere at du nok aldri har sett så mange slike på veien.

Den 995 cc store torotors Wankel-motoren i NSU RO80 utvikler 115 hestekrefter, og var som rotasjonsmotorer flest svært turtallsvillig. Men det førte til omfattende kvalitetsproblemer i starten – og et høyt forbruk.

Hvor mange biler som finnes i dag er vanskelig å tippe. Drøyt 37.000 ble bygget totalt, men svært mange ble vraket tidlig da det ble regnet som uforsvarlig kostbart å holde dem på veien.  37 biler skal ha blitt solgt nye i Norge, og noen flere har blitt importert etter at modellen rundet 30 år.

Vi har en flott NSU RO80 i vår utstilling.

Spread the love

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × 5 =